Onderzoekingen

07
May
2024

Versnipperde stad: omgekeerde archeologie

Posted by Willem Steeper

De stad zakt. Om te voorkomen dat belangrijk stedelijk erfgoed verloren gaat, dient de stad afgebroken te worden en herbouwd. Een aanzet wordt gegeven met het rapport Destructie en deconstructie als een vorm van creatie. In dit concept rapport, opgetekend door de commissie Stedelijk Verval onder leiding van de heer W. Steeper, archivaris Omgekeerde Archeologie.

15
Nov
2020

Epidermis I

Posted by Willem Steeper

De eerste doeken zijn opgespannen. De eerste laag verf is aangebracht. Wit en huidskleur. De huid is in afwachting van incisie. Een knie-operatie? Een transplantatie? Een huidaandoening? Willem Steeper onderzoekt met het project 'Epidermis' (fase1),  de buitenste lagen van het autonome lichaam, het beschermende, het welhaast onaantastbare: de huid. Hij onderzoekt de onaantastbaarheid van de huid, het ongenaakbare door het aan te tasten. Het proces dat hij bloot wil leggen wordt altijd aan onze waarneming onttrokken: de operatie.

15
Nov
2020

De eerste live operatie

Posted by Willem Steeper

De eerste live operatie heeft plaatsgevonden op 10-05-2013 om 17:30 uur. Patiënt B.M. is gestabiliseerd en plaatselijk verdoofd. Zijn aandoening 'psoriasis' is onderzocht, maar nog niet behandeld. Door een incisie te maken in het weefsel hopen we een reactie te veroorzaken waardoor we meer te weten komen over de oorzaak van de aandoening van het epidermis.

De gehele voorbereiding en de operatie zijn live gestreamd voor beperkt publiek.
Het beeldmateriaal van deze operatie is niet opgenomen. Deze testoperatie is dan ook niet gevalideerd met het Pharma keurmerk.

15
Nov
2020

Live operatie

Posted by Willem Steeper

Een live operatie door Willem Steeper en team. Live vanuit De Witte Doos voor HTBT-Pharma.
Video door @zark
Muziek en geluid: Kck
Performance: Willem Steeper

Dinsdag 14 mei 2013 tussen 16:00-1700 uur

15
Nov
2020

Theoretisch model: omgekeerde archeologie

Posted by Willem Steeper

In het boek De achterkant van het denken vormt Dr. Willem Steeper een theoretisch model dat uitgaat van Omgekeerde archeologie. Hij onderzoekt in de productieprocessen uit het verleden het bewustzijn van de maker en vernietiger van het huidige erfgoed.

Heeft de producent nagedacht over het uiteenvallen van zijn product als het niet meer in gebruik is? En heeft de vernietiger, de demonteur nagedacht over de toekomst van alle uiteengevallen onderdelen?